La varietat ancestral pirene cultivada per Família Torres, entre els vins preferits del crític del New York Times

Salmos 2015 y Reserva Real 2015, ambdós inclosos en llistats ‘Top 100’

La varietat ancestral pirene, amb què Família Torres està experimentant a la seva finca de Sant Miquel de Tremp (Lleida), al Prepirineu català, és un dels vins que més ha impressionat aquest any al prestigiós crític de vins del New York Times, Eric Asimov, segons l’article ‘Our Critic’s Best Wine Moments of 2019’.

Per Asimov, que porta vint anys escrivint sobre vins i quinze com a responsable de la secció vinícola del prestigiós diari americà, “els grans vins creen records; deixen impressions per reflexionar i històries per explicar”. Entre els 12 vins que ha seleccionat perquè en conserva els records més duradors, es troba l’experimental elaborat el 2018 amb pirene, una de les varietats ancestrals recuperades per Família Torres pel seu interès enològic i la seva capacitat per afrontar el canvi climàtic. El crític de vins el descriu com un vi “brillant i vivaç, fresc, floral i herbaci, deliciós i refrescant” i es pregunta per què aquesta varietat havia sigut descartada durant tant tempsAsimov va visitar les vinyes de Família Torres el passat mes de maig per conèixer com s’està adaptant el celler familiar al nou escenari climàtic, així com la seva contribució per reduir les emissions de CO2, que posteriorment va recollir a l’article ‘Freshness in a Changed Climate: High Altitudes, Old Grapes’. Les vinyes d’altura i les varietats ancestrals són dues de les mesures amb què Família Torres preveu afrontar les altes temperatures i la sequera que comportarà el canvi climàtic.

De les cinquanta varietats que ha aconseguit recuperar des que va començar la recerca a mitjans dels anys vuitanta, en aquests moments n’hi ha sis que, a més de tenir un gran potencial enològic, són de cicle llarg, de maduració tardana, i conserven una marcada acidesa, unes característiques que les fan especialment indicades per a climes més extrems.

Són, a més de la pirene, les denominades forcada, moneu, gonfaus, querol i garró, que estan plantades a les finques on millor s’han adaptat i en les que la cinquena generació de la Família Torres s’està focalitzant per cristal·litzar el projecte en vins monovarietals que puguin arribar al mercat. Un projecte que uneix innovació i tradició, en tant que contribueix a recuperar el patrimoni vitivinícola català amb la mirada posada en el futur.

Reconeixements internacionals per a Salmos i Reserva Real

Una altra publicació americana, la revista especialitzada Wine Enthusiast, també ha escollit recentment un dels vins de Família Torres, en aquest cas Salmos 2015 de la DOQ Priorat, en la selecció que fa dels millors vins de l’any. Es tracta del llistat ‘The Enthusiast 100’, que és, segons la revista, “una llista dels millors vins per obrir i gaudir en aquest moment”. Salmos, que procedeix majoritàriament de vinyes en propietat a Porrera i El Lloar, ocupa la posició 75 i és un dels cinc vins espanyols i l’únic català de la llista.

Per la seva banda, JamesSuckling.com – el mitjà digital de vi amb seu a Hong Kong – inclou l’exclusiu vi de Família Torres Reserva Real 2015 (DO Penedès) en el ranking ‘Top 100 Wines of Spain 2019′, i li atorga una puntuació de 97 punts, que el situa en la posició 28 d’entre 2.102 vins espanyols. Reserva Real és un cupatge d’estil bordelès procedent d’una vinya de 4 hectàrees amb sòls de pissarra, única a la regió del Penedès.

 

En Jobatus puedes encontrar las mejores ofertas de trabajo en gastronomía y restauración

revistacatalunyagastronomica@gmail.com

Catalunya Gastronómica es una revista centrada en el mundo de la restauración y de la gastronomía en general. Nos enfocamos también en las bebidas y en los viajes.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.