Presentació  «Benvinguts a pagès»
El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, i la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, han presentat avui la iniciativa “Benvinguts a pagès”.

Aquesta iniciativa es portarà a terme del 17 al 19 de juny, on explotacions agràries i ramaderes de tot Catalunya obriran les seves portes i oferiran visites gratuïtes a hortes, granges, vinyes, obradors, etc. A més, restaurants i allotjaments també s’afegeixen, oferint el menú Benvinguts a pagès i ofertes especials d’allotjament.

Durant un cap de setmana hi haurà portes obertes a unes 150 explotacions agràries i ramaderes arreu de Catalunya, amb la complicitat d’uns 200 restaurants i uns 250 allotjaments, que també participen a la campanya oferint un menú amb producte de proximitat, i ofertes especials d’allotjament de cap de setmana.

L’esperit d’aquesta primera edició sobre el mon de la pagesia és veure com i on es produeixen els aliments que ens arriben a taula, saber com treballen els pagesos, descobrir els productes de temporada, visitar hortes, vinyes, oliveres, granges, ramats, productors de mel o de sidra, etc.

Benvinguts a pagès és una aposta decidida pel producte de proximitat, per posar en valor el món rural, pel turisme d’interior i pel potencial de la gastronomia catalana. Una oportunitat per veure on neix allò que mengem. El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha explicat que “Benvinguts a pagès permet conèixer la diversitat turística de la nostra destinació amb un cap de setmana que vol apropar l’activitat agrícola i ramadera de Catalunya a la ciutadania”.

Per la seva banda, la consellera Serret, ha assegurat que “amb aquesta iniciativa pionera i extraordinària volem afavorir el relleu generacional al nostre sector primari, on hi ha molta gent jove amb ganes de tirar endavant un projecte professional i de vida arrelat al sector i al territori”.
Els consellers han estat acompanyats, entre d’altres, pel director gerent de la Fundació Alícia, Toni Massanés, que ha destacat “la necessitat de tornar a connectar la pagesia amb la ciutadania” i ha animat tothom “a gaudir d’un cap de setmana a pagès i conèixer de primera mà com es treballa i com es produeix tot allò que mengem”.

Liderat per la Fundació Alícia, amb la col·laboració del Departament d’Empresa i Coneixement, a través de l’Agència Catalana de Turisme, del departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i dels patronats de Turisme de les Diputacions, Benvinguts a pagès s’emmarca dins els actes de la designació de Catalunya com a Regió Europea de la Gastronomia 2016 i de l’Any de la Gastronomia i l’Enoturisme.

CAP DE SETMANA A MIDA

A través de la pàgina web, els visitants poden consultar les explotacions, restaurants i allotjaments que participen en la iniciativa i triar quines volen visitar, quantes nits volen passar fora, on es volen allotjar i on poden reservar el seu menú especial de producte de proximitat. El web s’actualitza de forma permanent per incloure informació i fitxes de les explotacions i establiments que confirmen la seva participació al Benvinguts a pagès i que es preveu que, en total, siguin gairebé 600.

Les explotacions faran visites gratuïtes el dissabte de 10 del matí a 7 de la tarda i el diumenge de 10 del matí a 3 de la tarda. Divendres i diumenge a la tarda diverses explotacions també faran visites gratuïtes per a grups que hagin fet reserva prèvia contactant directament amb la casa.

Les visites duraran aproximadament una mitja hora i no caldrà reservar amb antelació l’horari d’arribada (tot i que es recomana fer-ho si es tracta de grups molt nombrosos). La majoria de cases, després de la visita, oferiran un petit tast amb els productes que es facin a la masia o explotació i, a més, tindran una zona de venda per als visitants que vulguin comprar aquell producte directament en origen, de la mà dels seus productors.

UN PROJECTE AMB I PEL TERRITORI
La iniciativa s’ha ha sigut possible gràcies a la confiança que li han dipositat administracions però també el sector primari i el de serveis, que s’han abocat en la participació i preparació de la iniciativa: unes 500 explotacions, restaurants i allotjaments, un delegat a cada comarca per coordinar el procés, treball conjunt i transversal entre diferents departaments de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Alícia, els patronats de turisme de les Diputacions i els Consells Comarcals.

Els darrers mesos, des de l’organització s’ha treballat en la preparació i coordinació del Benvinguts i també molt especialment en la formació i el treball conjunt de totes les explotacions i establiments que hi participen per aconseguir una oferta de qualitat.

Por revistacatalunyagastronomica@gmail.com

Catalunya Gastronómica es una revista centrada en el mundo de la restauración y de la gastronomía en general. Nos enfocamos también en las bebidas y en los viajes.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.