• La DO Tarragona comercialitzarà a partir del 20 de març els vins escumosos elaborats seguint la tècnica recuperada d’una sola fermentació. Mitja dotzena de cellers de l’Alt Camp i la Ribera d’Ebre tenen previst treure al mercat aquests vins.
  • El president de la DO, Vicenç Ferré, assegura que “és molt interessant poder recuperar i actualitzar aquest tipus de tècniques que ens permeten oferir al mercat d’una forma plenament regulada i amb totes les garanties”

La DO Tarragona ja té l’autorització oficial que li permetrà poder elaborar a partir de la primavera d’aquest 2021 els primers vins escumosos ancestrals, una tècnica a partir de la qual s’elaboraven els vins escumosos antigament, amb una sola fermentació. La normativa estableix clarament que els vins ancestrals “no podran sortir al mercat abans de l’inici de la primavera de l’any següent a cada collita”.

A partir de l’equinocci d’aquesta primavera, en concret el dia 20 de març, es podran comercialitzar, per tant, vins escumosos seguint aquesta tècnica, una demanda dels cellers de la DO Tarragona que finalment ha estat
autoritzada. La principal diferència d’aquesta tècnica per elaborar els vins és que l’ancestral només té una única fermentació que finalitza a l’ampolla. A aquests vins espumosos durant el procés de l’embotellament no se’ls poden afegir sucres, ni cap tipus de llevats ni licor d’expedició i el desgorjament es farà abans que es puguin comercialitzar. El plec de condicions recomana que els ancestrals de la DO Tarragona es facin amb les varietats autòctones blanques més típiques del territori com poden ser el macabeu, el xarel·lo, la
parellada, el moscatell o la garnatxa blanca i també pels ancestrals rosats amb sumoll, ull de llebre o garnatxa.

Vicenç Ferré, president de la DO Tarragona, es mostra satisfet per aquesta acceptació del mètode ancestral que converteix la DO Tarragona en la segona del nostre país que podrà etiquetar amb DO vins fets amb la tècnica ancestral. “És molt interessant poder recuperar i actualitzar aquest tipus de tècniques que ens permeten oferir al mercat d’una forma plenament regulada i amb totes les garanties, una nova tipologia de vins que de ben segur atraurà el consumidor interessat a tastar novetats”, explica el president de la DO Tarragona.

L’equinocci de primavera té lloc al voltant del dia 20 de març quan el flux de la llum solar és perpendicular a l’eix de la terra i per això el dia i la nit duren igual, un fet que provoca moltes llegendes en diverses cultures i al mateix temps és un moment important en el cicle agrari amb la germinació de molts conreus que ‘tornen a la vida’, després del període hivernal.

Els cellers ‘ancestrals’ de la DO Tarragona 

Mitja dotzena de cellers de la DO Tarragona estaven elaborant en fase de proves des de feia temps diversos vins amb la tècnica ancestral, amb l’objectiu de poder-los treure al mercat un cop aquesta manera de fer sigui estès admesa dins el plec de condicions de la DO Tarragona. Ara, a partir d’aquesta primavera, ja es podran comercialitzar amb l’etiqueta de la DO Tarragona els vins escumosos ancestrals que elaboren els cellers Estol Verd de Rodonyà, Mas Vicenç de Cabra del Camp, Celler Sanromà de Vila-rodona, Celler Pedrola/Camí de Sirga de Miravet i la Cooperativa deBenissanet, a la Ribera d’Ebre. A banda d’aquests escumosos tradicionals, altres cellers de la DO Tarragona ja fa anys que comercialitzen vi escumós seguint el mètode tradicional: com ara De Muller de Reus, Cellers Blanch
de Puigpelat o la Universitat Rovira i Virgili.

També el trepat 

El nou plec de condicions de la DO Tarragona també ha autoritzat els cellers a poder elaborar els seus vins amb la varietat trepat, estesa també en alguns municipis de l’Alt Camp, encara que amb poques hectàrees.

Por revistacatalunyagastronomica@gmail.com

Catalunya Gastronómica es una revista centrada en el mundo de la restauración y de la gastronomía en general. Nos enfocamos también en las bebidas y en los viajes.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.