La carxofa de Sant Boi, gran protagonista a Marimorena

Som en plena temporada de carxofa, un dels productes estrella del Parc Agrari del Baix Llobregat, i protagonista inqüestionable de la cuina del restaurant Marimorena (Sant Boi de Llobregat), on el flamant Cuiner de l’Any 2017, el xef Albert Mendiola, la reinterpreta de mil i una maneres. Per tal que els seus comensals la gaudeixin durant aquests mesos de fred, l’establiment estrena el Menú de Carxofa, amb especialitats tan delicioses com la truita de carxofa amb llentia de caviar beluga (o favetes baby) i puntes d’ou ferrat; el guacamole de carxofa amb sardina fumada; les favetes a la catalana amb carxofa i botifarra, o el seu ja famós ou a la romana amb calamarsets i carxofes de Sant Boi.

El Menú Carxofa (30€), disponible el cap de setmana, les nits de divendres i dissabte i sota reserva entre setmana, té però un factor sorpresa, ja que el xef confesa que “segons la disponibilitat dels productes i de les matèries primeres que trobo al mercat, afegeixo noves elaboracions”. I és què, la cuina de l’Albert Mendiola és una cuina absolutament de proximitat, elaborada amb els productes que els pagesos de Sant Boi (Cooperativa Agrària Santboiana, i del Parc Agrari del Baix Llobregat) li proporcionen. 

Padrí del Març Gastronòmic

Des de que el passat 19 de novembre guanyès el premi del Cuiner de l’Any 2017 en el marc del Fòrum Gastronòmic de Girona, Mendiola no ha parat de rebre distincions com ara l’honor de ser el padrí del Març Gastronòmic 2018, un esdeveniment al què està arrelat des de fa anys, ja que des de la seva cuina defensa els productes que protagonitzen aquestes jornades. En paraules del xef, quan va rebre la proposta, se li va posar “la pell de Pota Blava” per l’emoció que va sentir.

Aquest esdeveniment gastronòmic està organitzat per l’Associació de Gastronomia i Turisme (AGT) i l’Ajuntament del Prat de Llobregat. Des de l’1 de març i el 8 d’abril, les IX Jornades Gastronòmiques del Pota Blava, la Carxofa Prat i el producte fresc del Parc Agrari del Baix Llobregat donaran l’oportunitat de degustar menús elaborats amb el producte fresc i local del Parc Agrari del Baix Llobregat arreu de la comarca.

Cuina “propera” i de proximitat

Deixeble de Berasategui, Albert Mendiola (1977) practica una cuina propera, basada en els productes del Parc Agrari del Baix Llobregat, i a l’abast de totes les butxaques. Fundat en 2012 al costat de la seva parella Patricia Torres, la carta de Marimorena aconsegueix un excepcional equilibri on els productes de proximitat, de temporada i de qualitat enlluernen en plats creatius, però casolans, no en va, la seva mirada sempre està en la cuina tradicional: “La meva cuina és la cuina de l’àvia, amb la mirada del nét”.

Albert Mendiola va començar en la cuina amb sol 16 anys. La seva vocació li va portar a l’Escola Joviat, però mentrestant no va deixar de realitzar pràctiques, la qual cosa li va permetre formar-se més enllà de les aules. Va coincidir amb Xavi Franco en un restaurant de Passeig de Gràcia, va treballar per Tragaluz,i va recórrer diverses cuines d’establiments de la Catalunya rural. Però el seu afany de coneixement i les seves ganes d’aprendre li van impulsar a agafar la seva motxilla i a presentar-se en la porta del restaurant de Martín Berasategui en Lasarte. Qui li havia de dir que aquesta bogeria de joventut li portaria a convertir-se en Cap de Cuina del Kursaal amb només 22 anys! Poc després, Mendiola va tornar a Barcelona i ja a la seva terra natal va tornar a vincular-se al Grup Tragaluz, aquesta vegada en Negre, on va conèixer a Patricia, una companya que li va fer canviar de rumb.

Després de diverses aventures en establiments com el Bar Mut de Barcelona, Albert obre en 2012 Marimorena, el seu projecte personal, situat a la seva ciutat natal. A poc a poc, el seu petit somni es va fent gran i en 2015 canvien de local per vestir a Marimorena més confortable, més elegant, i convertir-la en un establiment perfecte per seduir a través del paladar.

Entre els projectes de futur, aterrar a Barcelona. Serà de la mà del Grup Diversus, amb el qual hi col·labora des de finals del 2017 assessorant restaurants com el Restaurant de Dalt o el Catering Diversus sota la marca Morenorum.

Marimorena
Ronda Sant Ramón, 151. Sant Boi. Tel. 936 306 606
Menú migdia. 16,50€ 
Menú Degusta 35€. Menú Carxofa 30€ 

Més informació:

Isabel Acevedo   comunicacion@isacevedo.com

revistacatalunyagastronomica@gmail.com

Catalunya Gastronómica es una revista centrada en el mundo de la restauración y de la gastronomía en general. Nos enfocamos también en las bebidas y en los viajes.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.