La pastisseria – forn de pa ‘La Cantonada’ ha rebut el 2n premi durant la  1ºedició del concurs “El millor Tortell de Reis de Catalunya”. L’equip, liderat pel mestre pastisser Carlos García, s’ha imposat a més d’una cinquantena de professionals d’arreu del territori i s’ha convertit en la proposta millor valorada de la ciutat de Barcelona. El jurat de la cata, organitzada per la plataformar Panatics i l’Obra Social Ernest Verdaguer, ha destacat la innovació i la creativitat en la proposta presentada.  

La Cantonada ha participat amb un tortell clàssic de massapà d’avellana amb un toc de Bergamota, recobert de cirera amarena, taronja i avellanes. L’equilibri entre la tradició i els nous sabors han estat la clau de l’èxit per aquesta pastisseria situada al barri de la Sagrada Família. La renovació dels clàssics i el seu perfeccionament són una constant en l’obrador del jove mestre pastisser.  En els propers dies el dolç es posarà a la venta a l’establiment, endolcint el Nadal del 2020 a la ciutat.

Segona generació de forners, el mestre pastisser Carlos Garcia (1987) va néixer a Mataró entre obradors i farines. Des de petit va decidir que no es dedicaria al negoci familiar, però després d’un temps treballant al sector de la comunicació, en el qual havia aconseguit grans èxits, va decidir tornar a les arrels. Format a la prestigiosa escola Hofmann, des del 2016 és el propietari de La Cantonada, el forn/pastisseria que reinventa els clàssics sense oblidar la tradició. Aquesta voluntat d’innovar i trencar prejudicis, sense perdre de vista els orígens i el producte, és la seva màxima en el món de la rebosteria.

El tortell de Reis, per estrany que sembli, té un origen romà i pagà. Tot i que des de fa unes dècades s’ha imposat com a colofó a les postres del dia de Reis, a l’antiga Roma es consumia a mitjans de desembre en honor al déu Saturn, i es preparava amb mel, fruits secs, dàtils o figues.

No va ser fins al segle III dC, amb l’arribada del cristianisme, que es va introduir la fava com a símbol de la fertilitat, de manera que es creia que aquell comensal que trobés el llegum en la seva porció de tortell rebia prosperitat durant tot l’any.

Lluís XV, al segle XVIII, va popularitzar aquest dolç entre les famílies nobles i de la cort, que desitjaven trobar, en comptes de la fava, una moneda d’or al seu interior.Al nostre territori i actualment, en canvi, la tradició mana que aquell qui troba la fava ha de pagar el tortell de l’any vinent, i qui troba la figureta del rei és coronat. amb Caffarel van decidir tostar els fruits secs i moldre’ls per aconseguir una pasta molt més agradable i homogènia pel paladar. 

Por revistacatalunyagastronomica@gmail.com

Catalunya Gastronómica es una revista centrada en el mundo de la restauración y de la gastronomía en general. Nos enfocamos también en las bebidas y en los viajes.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.