Jean Leon mostra la seva cara més innovadora a la II Wine Edition de Madrid Fusión, amb un tast de vins experimentals impartit per la directora del celler Mireia Torres i el sommelier Sergi Castro, el dilluns, 28 de març. Els cinquanta assistents han pogut tastar sis vins monovarietals, dels quals només existeix una única anyada, alguns ja presentats al mercat i altres que encara han d’arribar i que posen de manifest el potencial vitivinícola del Penedès per la seva gran diversitat de climes, sòls i varietats.

La línia de vins experimentals, de producció molt limitada, es va estrenar el 2015 amb un xarel·lo, la varietat reina del Penedès, i un cabernet franc, una de les tres varietats franceses que va plantar Jean Leon els anys seixanta, que es van presentar al mercat el 2016 i 2017 respectivament. A aquests els van seguir, en els anys successius, vins monovarietals de sumoll, malvasia de Sitges, chenin blanc i petit verdot. En els propers mesos sortirà a la llum el setè vi experimental elaborat amb garnatxa blanca de l’anyada 2021. Tots ells són vins que reflecteixen l’expressió més pura d’aquestes varietats, ben adaptades al clima i  sòl argilós-calcari de les vinyes de Jean Leon, al cor del Penedès.

Precisament ha estat aquest vi de garnatxa blanca, que portarà per nom GB-21 en referència a les inicials de la varietat i l’anyada, amb què Mireia Torres ha donat inici al tast. 2021 va ser una anyada seca i càlida fins al moment de la verema, quan van arribar les pluges i van baixar les temperatures. El vi s’ha mantingut amb les mares durant 4 mesos en dipòsits d’acer inoxidable i no ha tingut contacte amb la fusta. Mireia el descriu com “un vi intens i aromàtic, molt afruitat i amb una molt bona acidesa”.

PV-20 és el vi que està actualment al mercat. És un petit verdot 100%, una varietat minoritària a l’Estat espanyol que té interès per a Jean Leon perquè madura molt bé en climes mediterranis i està molt ben adaptada al canvi climàtic. 2020 va ser una anyada plujosa i una collita complicada. És un vi fresc, on predomina la fruita i les espècies, sobre un fons torrat pel seu envelliment durant sis mesos en fudre de roure francès de 2.000 litres de capacitat.

Els vins negres SM-16 i CF-15 han sorprès per la seva vivesa i elegància. Es van presentar al mercat el 2018 i 2017 respectivament i ja no es troben disponibles. Amb el tast s’ha pogut constatar la bona evolució d’aquests vins en ampolla. El sumoll SM-16 mostra el caràcter propi de la varietat, una mica menys rústica gràcies al temps en ampolla i mantenint-se encara jove. “Sorprèn com de bé li ha anat el temps en ampolla”, ha reconegut Mireia Torres. Per altra banda, el cabernet franc CF-15 manté una gran intensitat aromàtica malgrat els anys, amb una part floral que li atorga delicadesa. 2015 va ser una anyada molt bona per a les varietats negres. Aquest vi procedeix d’una petita parcel·la plantada el 1974 per Jean Leon i va romandre durant 12 mesos en fudre de roure francès. Per a Sergi Castro, “aquest vi presenta una elegància extraordinària”.

El tast dels vins experimentals de Jean Leon s’ha completat amb les microvinificacions de dues varietats ancestrals recuperades pel celler Família Torres, del qual Mireia Torres és directora d’Innovació i coneixement, i aprovades per la DO Penedès amb la voluntat d’estendre el seu cultiu entre els viticultors de la regió. Jean Leon ha plantat la blanca forcada i la negra moneu i ja n’ha pogut elaborar les primeres microvinificacions per constatar el seu potencial. La forcada 2019 és un vi fresc amb molt bona acidesa, notes cítriques i balsàmiques mentre que la moneu 2021 és també un vi amb una gran acidesa i intensitat aromàtica.

Mireia Torres i Sergi Castro han finalitzat el tast amb un brindis dedicat a Jaume Rovira, que va ser el primer enòleg i alma mater del celler, mort el passat mes de desembre a l’edat de 78 anys.

Sobre Jean Leon

Jean Leon és un petit celler del Penedès, fundada el 1963 pel càntabre Jean Leon (nascut com Ceferino Carrión), un visionari que va materialitzar els seus dos grans somnis: obrir el restaurant més luxós de Hollywood i elaborar un vi exclusiu per delectar la seva selecta clientela. El celler, propietat de la Família Torres des del 1994 i dirigit des del 2010 per Mireia Torres, va ser el primer a elaborar un vi monovarietal de cabernet sauvignon a l’Estat espanyol i a obtenir el reconeixement de ‘Vi de Finca’ al Penedès per a quatre dels seus vins, la màxima distinció que atorga la Generalitat de Catalunya. Amb 65 hectàrees de vinya en propietat, tots els seus vins estan certificats com a orgànics des de l’anyada 2012 i s’exporten a més de 40 països.

Por revistacatalunyagastronomica@gmail.com

Catalunya Gastronómica es una revista centrada en el mundo de la restauración y de la gastronomía en general. Nos enfocamos también en las bebidas y en los viajes.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.