Jean Leon llança PV-20, el nou vi experimental elaborat amb petit verdot

De producció limitada, és dels pocs monovarietals catalans de petit verdot, una varietat minoritària adaptada al canvi climàtic

Torrelavit, 17 de novembre del 2021. Jean Leon presenta PV-20, un monovarietal ecològic de petit verdot de l’anyada 2020, que es converteix en el sisè vi experimental elaborat pel celler del Penedès i en un dels pocs vins catalans d’aquesta varietat. S’han produït únicament 2.523 ampolles i d’una sola anyada, seguint la filosofia d’aquesta gamma de vins efímera i artesanal amb la que les enòlogues Mireia Torres i Roser Catasús experimenten per mostrar la singularitat i personalitat de les diferents varietats.

Jean Leon PV-20 mostra tot el potencial de la petit verdot al Penedès, on s’ha adaptat especialment bé. És una varietat negra minoritària originària de la zona de Burdeus, a França, anomenada així pel seu gotim petit i compacte i pel seu raïm de color fosc amb tons verdosos degut a la maduració tardana. És resistent a malalties com el mildiu i madura bé en climes càlids, i per això és molt interessant en el context climàtic actual.

Jean Leon és dels pocs cellers catalans que la cultiven. La va introduir per primera vegada al Penedès el 2002 i actualment la utilitza en el cupatge del seu 3055 Merlot Petit Verdot. Segons Mireia Torres, directora de Jean Leon: “la petit verdot és una varietat per la qual estem apostant clarament per la seva capacitat d’adaptació al canvi climàtic, a més del seu interès enològic”.

Per a l’elaboració de PV-20, s’ha seleccionat una vinya jove amb clons d’origen francès i italià, de 4 hectàrees situada a la part sud de la finca, on el sòl és argilo-calcari amb llim de gra fi i concrecions de lutites. Pel que fa a l’anyada, 2020 va ser un any amb precipitacions abundants durant la primavera però molt sec a l’estiu i amb temperatures normals.

El vi realitza la fermentació alcohòlica en un dipòsit troncocònic de ciment i reposa durant 6 mesos en fudres de roure francès de 2.000 litres de capacitat. El resultat un és un vi negre d’extremada finura, expressiu i complex. En nas, mostra aromes de fruits negres madurs i notes torrades i especiades. En boca, té una entrada molt voluptuosa i fresca, que dona pas a tanins madurs que li atorguen una gran amplitud i longitud final.

Després d’experimentar amb les varietats autòctones xarel·lo, sumoll i malvasia de Sitges, i també amb les varietats franceses cabernet franc i chenin blanc, el celler del Penedès torna a mirar cap a França, el país que va servir d’inspiració a Jean Leon quan va fundar el celler el 1963. PV-20 és l’últim exponent de la gamma de vins experimentals, una exclusiva col·lecció de vins artesanals, de producció molt limitada i generalment d’una sola anyada.

Disponible en botiga especialitzada o directament al celler. PVP recomanat: 16€.

Pot adquirir-se aquí.

 

 

 

 

Sobre Jean Leon

Jean Leon és un petit celler del Penedès, fundat el 1963 pel càntabre Jean Leon (nascut com a Ceferino Carrión), un visionari que va materialitzar els seus dos grans somnis: obrir el restaurant més luxós de Hollywood i elaborar un vi exclusivament per delectar a la seva selecta clientela. El celler, propietat de la Família Torres des del 1994 i dirigit des del 2010 per Mireia Torres, va ser el primer en elaborar un vi monovarietal de cabernet sauvignon a l’Estat espanyol i en obtenir el reconeixement de ‘Vi de Finca’ al Penedès per a quatre dels seus vins, la màxima distinció que atorga la Generalitat de Catalunya. Amb 65 hectàrees de vinya en propietat, tots els seus vins estan certificats com a orgànics des de l’anyada 2012 i s’exporten a més de 40 països.

revistacatalunyagastronomica@gmail.com

Catalunya Gastronómica es una revista centrada en el mundo de la restauración y de la gastronomía en general. Nos enfocamos también en las bebidas y en los viajes.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.