De producció limitada, és dels pocs monovarietals catalans de petit verdot, una varietat minoritària adaptada al canvi climàtic

Torrelavit, 17 de novembre del 2021. Jean Leon presenta PV-20, un monovarietal ecològic de petit verdot de l’anyada 2020, que es converteix en el sisè vi experimental elaborat pel celler del Penedès i en un dels pocs vins catalans d’aquesta varietat. S’han produït únicament 2.523 ampolles i d’una sola anyada, seguint la filosofia d’aquesta gamma de vins efímera i artesanal amb la que les enòlogues Mireia Torres i Roser Catasús experimenten per mostrar la singularitat i personalitat de les diferents varietats.

Jean Leon PV-20 mostra tot el potencial de la petit verdot al Penedès, on s’ha adaptat especialment bé. És una varietat negra minoritària originària de la zona de Burdeus, a França, anomenada així pel seu gotim petit i compacte i pel seu raïm de color fosc amb tons verdosos degut a la maduració tardana. És resistent a malalties com el mildiu i madura bé en climes càlids, i per això és molt interessant en el context climàtic actual.

Jean Leon és dels pocs cellers catalans que la cultiven. La va introduir per primera vegada al Penedès el 2002 i actualment la utilitza en el cupatge del seu 3055 Merlot Petit Verdot. Segons Mireia Torres, directora de Jean Leon: “la petit verdot és una varietat per la qual estem apostant clarament per la seva capacitat d’adaptació al canvi climàtic, a més del seu interès enològic”.

Per a l’elaboració de PV-20, s’ha seleccionat una vinya jove amb clons d’origen francès i italià, de 4 hectàrees situada a la part sud de la finca, on el sòl és argilo-calcari amb llim de gra fi i concrecions de lutites. Pel que fa a l’anyada, 2020 va ser un any amb precipitacions abundants durant la primavera però molt sec a l’estiu i amb temperatures normals.

El vi realitza la fermentació alcohòlica en un dipòsit troncocònic de ciment i reposa durant 6 mesos en fudres de roure francès de 2.000 litres de capacitat. El resultat un és un vi negre d’extremada finura, expressiu i complex. En nas, mostra aromes de fruits negres madurs i notes torrades i especiades. En boca, té una entrada molt voluptuosa i fresca, que dona pas a tanins madurs que li atorguen una gran amplitud i longitud final.

Després d’experimentar amb les varietats autòctones xarel·lo, sumoll i malvasia de Sitges, i també amb les varietats franceses cabernet franc i chenin blanc, el celler del Penedès torna a mirar cap a França, el país que va servir d’inspiració a Jean Leon quan va fundar el celler el 1963. PV-20 és l’últim exponent de la gamma de vins experimentals, una exclusiva col·lecció de vins artesanals, de producció molt limitada i generalment d’una sola anyada.

Disponible en botiga especialitzada o directament al celler. PVP recomanat: 16€.

Pot adquirir-se aquí.

 

 

 

 

Sobre Jean Leon

Jean Leon és un petit celler del Penedès, fundat el 1963 pel càntabre Jean Leon (nascut com a Ceferino Carrión), un visionari que va materialitzar els seus dos grans somnis: obrir el restaurant més luxós de Hollywood i elaborar un vi exclusivament per delectar a la seva selecta clientela. El celler, propietat de la Família Torres des del 1994 i dirigit des del 2010 per Mireia Torres, va ser el primer en elaborar un vi monovarietal de cabernet sauvignon a l’Estat espanyol i en obtenir el reconeixement de ‘Vi de Finca’ al Penedès per a quatre dels seus vins, la màxima distinció que atorga la Generalitat de Catalunya. Amb 65 hectàrees de vinya en propietat, tots els seus vins estan certificats com a orgànics des de l’anyada 2012 i s’exporten a més de 40 països.

Por revistacatalunyagastronomica@gmail.com

Catalunya Gastronómica es una revista centrada en el mundo de la restauración y de la gastronomía en general. Nos enfocamos también en las bebidas y en los viajes.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.