Són els vins més exclusius del celler: Milmanda 2020, Mas La Plana 2019, Reserva Real 2019, Grans Muralles 2019 i Mas de la Rosa 2020

 

Vilafranca del Penedès, 31 de maig de 2023. Família Torres ha presentat aquesta setmana les noves anyades dels seus vins més emblemàtics, els que integren l’exclusiva col·lecció Antologia Miguel Torres, en un acte celebrat al celler de Pacs del Penedès. Miquel Torres Maczassek, director general i cinquena generació de Família Torres, i Josep Sabarich, director tècnic, han dirigit el tast d’aquests cinc vins procedents de vinyes singulars i finques històriques de Catalunya, creats per la quarta i cinquena generació: Mas La Plana 2019 i Reserva Real 2019, del Penedès, Milmanda 2020 i Grans Muralles 2019, de la Conca de Barberà, i Mas de la Rosa 2020, del Priorat.

 

Són vins que comparteixen l’elegància i l’esperit mediterrani, alhora que reflecteixen, cadascun d’ells, el seu lloc d’origen, amb les particularitats dels sòls i del clima. “La nostra intenció quan elaborem aquests vins és deixar que la vinya s’expressi lliurement, mostrant els efectes de l’anyada i trobant l’equilibri adequat per realçar el frescor natural i el caràcter varietal amb molt poca intervenció”, explica Miquel Torres Maczassek.

 

Després d’una breu explicació sobre el compromís del celler familiar amb la viticultura regenerativa i la lluita contra el canvi climàtic, els dos portaveus han desgranat cada vinya, la ubicació, la tipologia de sòls, les condicions meteorològiques, així com els mètodes de vinificació utilitzats en cada vi.

 

Milmanda 2020, DO Conca de Barberà

 

Milmanda va néixer el 1985 i és considerat un dels millors chardonnays de l’Estat. Té el seu origen a la finca coneguda com Castell de Milmanda, que va pertànyer als monjos del Císter, a tocar del Monestir de Poblet. Els profunds sòls argilosos i el clima mediterrani amb influència continental creen les condicions idònies per al desenvolupament de la varietat.

 

2020 va ser una anyada marcada per una primavera plujosa i temperatures suaus durant tot l’any, incloent el mes d’agost. Aquests factors van afavorir una maduració lenta i gradual que va assolir un nivell òptim i una sanitat excel·lent. El vi va fermentar i envellir en botes de roure de 300 litres i fudres de 1500 litres durant 4 mesos, seguit d’una criança en acer inoxidable de 12 mesos.

 

Mas La Plana 2019, DO Penedès

 

Mas La Plana és el vi insígnia de Família Torres. La primera anyada de 1970 va guanyar les Olimpíades del Vi de Paris el 1979 i això va marcar el rumb del celler en l’elaboració de grans vins. La vinya, amb profunds sòls al·luvials, va ser plantada entre el 1964 i 1979, al voltant de la casa familiar, a Pacs del Penedès. 

 

2019 va ser una anyada seca amb temperatures més altes que de costum i un estiu molt calorós, que van resultar en un descens del rendiment, infonent al vi més caràcter mediterrani. Després d’una minuciosa selecció dels millors raïms, cada parcel·la fermenta per separat en acer inoxidable o fudres de roure amb una extracció molt suau i, a continuació, envelleix durant 18 mesos en botes de roure francès i fudres de 30hl. Mas La Plana és un cupatge de petits lots de cabernet sauvignon, buscant l’expressió més elegant de la varietat.

 

Reserva Real 2019, DO Penedès

 

Aquest vi de producció molt limitada té el seu origen en un vinya de 4 hectàrees al cor del Penedès, única pels seus sòls de pissarra, molt excepcionals a la regió. Aquest tipus de sòl mineral proporciona molt bones condicions per a les varietats cabernet sauvignon, cabernet franc i merlot, que formen el cupatge d’aquest vi després d’una selecció meticulosa dels millors raïms.

 

Les condicions meteorològiques són similars a les de Mas La Plana per la seva proximitat. La falta de pluges i altes temperatures de l’estiu van provocar una disminució dels rendiments de la collita. Per compensar aquesta verema càlida, el cabernet franc va tenir més protagonisme que altres anys en el cupatge, que va envellir durant 18 mesos en botes de roure francès. 

 

Grans Muralles 2019, DO Conca de Barberà

 

El nom Grans Muralles prové de les muralles que protegien el Monestir de Poblet. Allò que fa únic aquest vi són tant els sòls de pissarra com els raïms utilitats en el cupatge de varietats autòctones, que inclou les primeres varietats ancestrals catalanes recuperades per Família Torres fa quaranta anys. Aquest vi es va elaborar per primera vegada el 1996 amb l’ancestral garró, combinada amb altres varietats com la carinyena, garnatxa i monestrell. A partir de l’anyada 2009, es va afegir un altre cep ancestral, la querol, al cupatge, on cada varietat té un paper concret per crear aquest vi excepcional.

 

La collita 2019 en aquesta regió també va estar condicionada per l’escassetat de pluges i la calor intensa que va fer avançar la verema i va ajudar el raïm a assolir el seu punt òptim de maduració. Això es tradueix en aromes afruitades molt presents en el vi. Cada varietat es vinifica de forma diferent, utilitzant diferents tipus de dipòsits, de diverses mides, amb un temps de criança també variable en funció de les característiques de cada varietat. La criança mitjana és de 18 mesos en botes i fudres de roure francès.

 

Mas de la Rosa 2020, DOQ Priorat

 

Mas de la Rosa és el vi més exclusiu de Família Torres i el projecte més personal de Miquel Torres Maczassek, per plasmar la personalitat única d’aquesta petita vinya del Priorat. És una antiga vinya de sòls de llicorella, amb ceps de carinyena i garnatxa plantats fa més de 80 anys en costers, i una de les primeres finques vitivinícoles de Porrera. La seva ubicació, elevació i orientació aporten un frescor natural que transmet gran finor i elegància al vi.

 

2020 és la cinquena anyada d’aquest vi sublim que evoca la bellesa d’aquest indret excepcional. Va ser un any plujós, amb temperatures moderades a la primavera i un estiu càlid i sec, que va resultar en bons nivells de maduresa, mantenint una marcada acidesa. La criança es va realitzar en un fudre nou de roure francès de 1000 litres durant 19 mesos.

 

Sobre Família Torres www.torres.es

 

Arrelada en la tradició vitícola del Penedès des del segle XVI, la Família Torres va fundar el seu celler a Vilafranca del Penedès el 1870, fa més de 150 anys. Cada generació ha transmès de pares a fills la passió per la cultura del vi des del respecte per la terra i la tradició i l’aposta per la innovació. Avui, la cinquena generació es focalitza en l’elaboració de vins de vinyes singulars i finques històriques, la recuperació de varietats ancestrals i la viticultura regenerativa per adaptar-se al canvi climàtic. La lluita contra l’emergència climàtica és, des del 2008, un dels seus eixos d’actuació, mitjançant accions d’adaptació i mitigació per reduir les emissions de CO₂. Present històricament al Penedès, Conca de Barberà, Priorat i Costers del Segre, Família Torres compta també amb vinyes i cellers en les principals zones vinícoles espanyoles –Rioja, Ribera del Duero, Rueda i Rias Baixas–, així com a Xile i Califòrnia. És membre de les Primum Familiae Vini, associació que integra dotze de les famílies centenàries elaboradores de vi més prestigioses d’Europa, i cofundadora d’International Wineries for Climate Action, que impulsa la descarbonització del sector, i de l’Associació de Viticultura Regenerativa, que promou un canvi de paradigma en la gestió de les vinyes per convertir-les en embornals de carboni.

Por revistacatalunyagastronomica@gmail.com

Catalunya Gastronómica es una revista centrada en el mundo de la restauración y de la gastronomía en general. Nos enfocamos también en las bebidas y en los viajes.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.