La Unió d’Enòlegs de França concedeixen Medalla d’Or al vi que elabora el celler Casa Gran del Siurana

És una de les catorze medalles d’or que han atorgat als vins de de la Península i l’únic premiat de la D.O.Ca. Priorat

Bellmunt del Priorat, març de 2020. Cada any, la Unió d’Enòlegs de França organitza un dels concursos del sector vitivinícola més prestigiosos de França. Durant cinc dies, el jurat integrat per més de 130 professionals experts en anàlisis sensorial, es reuneix cada matí per tastar a cegues vins de totes les parts del món, més de 3.500 referències. En aquesta nova edició, Gran Cruor 2011 ha sigut un dels vins excel·lents, aconseguint Medalla d’Or, l’únic vi del Priorat reconegut.

Nascut a les afores de la localitat de Bellmunt del Priorat, està elaborat amb 90% syrah i 10% Garnatxa, procedent de la Finca de la Fredat. Gran Cruor 2011 es cria durant 16 mesos en botes noves de roure francès de 225 litres; la seva vinificació en negre, amb maceració llarga de 25 – 30 dies, i fermentant a una temperatura controlada de 24 – 28ºC. En el tast, ens mostra un color cirera fosc. En nas s’aprecien aromes molt intenses i complexes: fruites (mora), vainilla, cafè, especies. En boca resulta cremós i rodó, fresc i mineralitzat, amb un roure ben integrat. La seva estructura és amplia, un vi profund amb molt de cos. Els tanins són molt suaus i deliciosos. El seu final és llarg i intens.

Per Anna Gallisà, la seva enòloga, “l’essència de la terra alimenta aquest Syrah que capta tot el Sol en les parts altes i pobres de la finca de la Fredat”. La Fredat és una finca muntanyosa de 40 hectàrees que es cultiva en terrasses i pendents. El seu sòl és de llicorella, el típic terroir del Priorat format per fragments de pissarra esmicolada que facilita el desenvolupament d’unes arrels profundes i que permeten a la vinya suportar millor les altes temperatures i aprofitar al màxim els nutrients de la terra.

Casa Gran del Siurana. A les afores de la localitat de Bellmunt del Priorat, a la riba del riu Siurana, es troba la masia popularment coneguda com la Casa Gran. Un edifici amb tres-cents anys d’història en el que antigament van residir els monges cartoixans del monestir de Scala Dei, la ordre monàstica que ja en el segle XII va introduir la viticultura a la comarca.

A les finques que envolten la Casa Gran i que van ser testimoni de l’estricte vot de silenci dels frares cartoixans és on avui creixen part dels seus ceps.

El projecte de Casa Gran del Siuran s’inicia a l’any 200 amb el clar objecte de crear uns vins des del mateix inici del procés: seleccionant les finques amb més potencial, escollint les plantes més adequades i cultivant-les amb compte per a després controlar meticulosament el moment de la verema, el mode d’elaboració i la criança.

Por revistacatalunyagastronomica@gmail.com

Catalunya Gastronómica es una revista centrada en el mundo de la restauración y de la gastronomía en general. Nos enfocamos también en las bebidas y en los viajes.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.