El Carrer Joaquim Costa aplega des del 7è millor bar del món, a un dels primers bars modernistes de la ciutat comtal

Des d’un dels bars modernistes més antics de la ciutat, al 7è millor bar del món. El Raval és el barri que alberga el ventall més ampli, eclèctic i divers de bars i cocteleries de la ciutat comtal. De fet, només en el popular carrer Joaquim Costa en podem gaudir d’una dotzena de bars i cocteleries tan eclèctiques com el premiat Two Schmucks (el núm. 7 del prestigiós llistat The World’s 50 Best Bar), o Casa Almirall, un bar del 1863 que conserva encara vestigis del seu passat modernista.

I és què, segons els portaveus de l’Eix Comercial del Raval, “el barri concentra locals per a tots els gustos, per a tots els clients, però sobretot, negocis que captiven al client barceloní, aquell que vol compartir i passar bones estones amb els seus”. De fet, una de les característiques d’aquest barri és el caràcter dels seus locals, en mans de barcelonins de naixement i d’adopció que senten molt seva la ciutat i que “fan barri”. I és que, en tota la zona no hi ha ni gran multinacionals de fast food, ni establiments clonats uns als altres.

Dels bars de moda, als del Modernisme

Entre tots els locals de copes del Raval, destaca Two Schmucks (Joaquim Costa, 52), un dels millors bars del món segons The World’s 50 Best Bar. Un bar canalla i amb caràcter, obert al 2017. Construït amb materials reciclats, el bar ofereix un ambient relaxat i amb encant, amb vibracions punks i irreverents. Un desordre intencionat que no desllueix, però, un servei excel·lent, professional i atent. Un lloc perfecte per a gaudir de copes desenfadades, d’una carta que canvia constantment, i que sorprenden per la seva creativitat. De fet, moltes d’aquestes copes estan inspirades en històries personals, com el còctel d’amanida de cogombre que va elaborar Pom Modeste per una mala experiència amb aquesta hortalissa en la seva infància. De fet, l’èxit del bar va fer que en el mateix carrer obrissin també dos germans petits: Fat Schmuck, amb suculents brunchs i còctels -també per a gaudir en la seva terrassa-, i Lucky Schmuck, on prendre la millor cervesa artesana del barri.

 

I aquest mes de febrer acaba d’obrir la seu barcelonina d’un altre dels millors bars del món, el Dead End Paradise de Beirut. Jad Ballout, Xin Lin i Andre Gerges van reconstruir i erigir el popular bar de les cendres de la gran explosió que va arrasar Beirut al 2020. Sota el mateix lema de la casa mare, “només diversió, sense ximpleries”, arriben al cor del Raval, al carrer de Valldonzella 30.

 

 

I dels més moderns i premiats, a un dels més antics. Casa Almirall (Joaquim Costa, 33) data del 1865. Des d’aquesta data el local ha estat punt de trobada de barcelonins i barcelonines que busquen un racó per a prendre un cafè, un vi o un vermut. La seva decoració centenària evoca l’ambient tranquil i bohemi del segle XIX, oferint un espai harmònic i suggeridor. El bar, però, consta de dos ambients separats. El primer, amb la seva decoració original. El segon, amb taules baixes, butaques i coixins, fruit de l’adaptació de la vella rebotiga efectuada l’any 1977.

Al Raval també trobem el bar més antic de Barcelona, el Marsella (Sant Pau, 65), que data del 1820, i que es manté en mans de la família Lamiel des de fa tres generacions. Gaudí, Picasso, Dalí, Hemingway el van freqüentar, i pràcticament com ells els van veure el podem gaudir avui dia, ja que el local manté l’esperit bohemi amb el qual va néixer: del sostre encara pengen les llums de l’època, hi ha ampolles seculars cobertes de pols sòlida, i els miralls encara reflecteixen als clients atrets per la fama i per ser considerat el temple de l’absenta.

Mítics, històrics, clàssics…

Però el Raval, i més en concret el carrer Joaquim Costa, aplega molt més. Bars mítics com L’Olímpic (Joaquim Costa, 25), amb la seva decoració vintage i la seva oferta moderna i de barri; clàssics, com el Negroni (Joaquim Costa, 46), ideal per als amants de la cocteleria de tota la vida; els de tota la vida on beure i menjar com a casa, com la Bodega Berlanga (Joaquim Costa, 39) o La Parra (Joaquim Costa, 48); i els que ens traslladen més enllà de les nostres fronteres, com el 33/45 (Joaquim Costa, 4), especialistes en sabors mexicans, Pantera Mambo (Joaquim Costa, 39), l’epicentre del mezcal i la música llatina; o Betty Ford’s (Joaquim Costa, 56), el bar de referència pels que volen tastar el millor chili i un bon còctel.

Bars i establiments que omplen de vida i d’eclecticisme un barri històricament popular, tot i que no sempre ha estat així. Quan Barcelona era una ciutat atrapada dins les seves muralles al Raval abundaven els convents i les hortes. No va ser fins al s. XIX quan s’estableixen les primeres fàbriques i els obrers comencen a conformar el caràcter de barri que avui encara perdura, i que els seus veïns reivindiquen. “Al Raval, els bars i establiments ‘fem barri’, aportem vida i diversitat, perquè tots els locals són únics, amb personalitat, no tenim franquícies ni multinacionals. Som un barri on apostem per l’autenticitat”, segons els portaveus de l’Eix Comercial del Raval.

Por revistacatalunyagastronomica@gmail.com

Catalunya Gastronómica es una revista centrada en el mundo de la restauración y de la gastronomía en general. Nos enfocamos también en las bebidas y en los viajes.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.