Són temps difícils i ara més que mai toca donar-nos suport entre tots. Ja no es tracta només de cuidar la nostra terra, sinó de cuidar-nos entre nosaltres. Comprar ecològic és un gran pas, però fer-ho de proximitat i d’origen cooperatiu és la millor forma de donar suport al teixit de la petita pagesia de casa nostra.

Et sona l’origen cooperatiu o l’origen COOP? Aquests termes fan referència a la fruita i verdura que ha estat cultivada i collida per petita pagesia unida en forma de cooperativa. I què vol dir “en forma de cooperativa”? Doncs que s’ajuden i comparteixen recursos de manera que els pagesos i pageses tenen més capacitat de resistència en moments difícils com el que estem vivint actualment, ja que, com que han tancat activitats com la restauració i d’altres, es poden trobar que els costa donar sortida a la producció. En l’àmbit ecològic, aquest poder de resistència és especialment rellevant, ja que la capacitat d’explotació de les terres és més baixa perquè no fan servir sistemes intensius de producció.

En benefici propi: és millor la fruita i verdura bio?

Quan alguna cosa es cuida amb estima i passió, es nota. No importa si és una flor, un moble, un aliment o una persona. Oi que, quan cuideu els altres, quan doneu amor i les atencions que fan falta, obteniu més bons resultats? Doncs passa el mateix amb la verdura i la fruita bio. Els pagesos bio els donen aquestes atencions sense pesticides ni químics i cullen la fruita quan està just al punt. El resultat? Una fruita més nutritiva, saborosa i rica en vitamines i antioxidants.

Quan parlem de fruites i verdures d’origen COOP, si podem sumar-hi les característiques bio, de proximitat i de temporada, molt millor. La temporada és un aspecte fonamental per poder gaudir de tots els beneficis que ens ofereixen els vegetals i fruites que consumim, ja que es troben en el moment perfecte de cultiu, el punt òptim de maduració .

Ara és temps de caquis, magranes, raïm, cols, moniatos, bledes, endívies, cítrics… Aliments que de manera natural ja són rics en antioxidants i vitamines i amb més poder immunològic per una gran càrrega de vitamina C. A més, si les fruites i verdures són de temporada, però també d’origen cooperatiu i ecològiques, encara seran més profitoses i saludables, ja que provindran de camps de cultiu sense pesticides ni químics i, a més, hauran estat treballades per petits pagesos units que estimen la terra.

On podem trobar fruita i verdura ecològica d’origen cooperatiu?

Coneixes Molsa? Molsa és la primera cooperativa de botigues ecològiques de Catalunya (tenen setze botigues en diferents indrets de Catalunya) i és especialista en fruites i verdures ecològiques i d’origen cooperatiu. Ara que molta gent intenta sortir tan poc com sigui possible de casa per revertir la situació que estem vivint, Molsa ha decidit sumar-se a la venda digital. Així doncs, ja podem adquirir la fruita i verdura que ofereixen i altres productes BIO a domicili a través de la seva botiga virtual.

MÉS INFORMACIÓ:

etselquemenges@etselquemenges.cat

Por revistacatalunyagastronomica@gmail.com

Catalunya Gastronómica es una revista centrada en el mundo de la restauración y de la gastronomía en general. Nos enfocamos también en las bebidas y en los viajes.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.