• Pagos de Anguix continua avançant en la seva filosofia ecològica i llança el primer dels seus vins negres certificat com a tal, al qual seguiran la resta de les seves referències en pròximes anyades.
  • Actualment, el 99% de la propietat vitícola de Pagos de Anguix és ecològica i una gran part ho és des de la seva plantació, fa més de 20 anys. A causa de la seva extensió, 85 hectàrees, és una de les vinyes ecològiques més grans de la Ribera del Duero.

Anguix, 27 de març del 2023.- Pagos de Anguix presenta el seu primer vi negre ecològic, Costalara 2020, que reitera l’aposta per l’ecologia i el manteniment de la biodiversitat d’aquest celler situat en la localitat burgalesa d’Anguix.

Costalara 2020 és el primer dels vins negres del celler que obté la certificació ecològica, un vi fi 100% tinto fino procedent de vinyes d’entre 20 i 30 anys, situades a les localitats d’Anguix i Olmedillo de Roa, a uns 800 metres d’altitud i sobre sòls pedregosos de fons argilo-calcari. S’elabora de manera artesanal i poc intervencionista, buscant realçar l’expressió de la fruita i primigènia de la vinya. Es sotmet a una criança de 12 mesos per aconseguir un vi negre amb notes de fruites silvestres, especialment, de groselles, i toc d’espècies dolces que van deixant pas a aromes de fruites més vermelles, de vainilla i especiades. A la boca és untuós, estructurat, fresc i mineral.

Costalara 2020 reitera la forta aposta per l’ecologia de Pagos de Anguix, que compta amb més de 30 hectàrees de vinya ja plantada en ecològic fa més de dues dècades, i la vocació del celler per practicar una viticultura respectuosa, no sols amb els ceps, sinó també amb l’entorn. Pagos de Anguix és membre de l’Associació de Viticultura Regenerativa i, com a tal, fa treballs vitícoles destinats a retornar la vida als sòls i fomentar la biodiversitat, en les seves vinyes es realitzen podes respectuoses amb els fluxos de saba de la planta, que contribueixen a prolongar la seva vida i millorar el seu estat sanitari. Actualment, el 99% de les vinyes de Pagos de Anguix estan certificades en ecològic i l’1% restant es troba en procés de conversió, per això tota la gamma de vins del celler serà, en properes anyades, completament ecològica.

L’enòleg José Manuel Pérez Ovejas, al capdavant de l’equip tècnic de Pagos de Anguix, resumeix l’anyada 2020 com una collita de nivell molt alt, malgrat les complicacions derivades de la pandèmia de COVID-19. L’equip liderat per Pérez Ovejas va decidir retardar uns dies la verema respecte a altres cellers veïns en una anyada que es considera una mica més fresca que l’anterior.

La decisió va ser afortunada i va fer que el raïm madurés perfectament, amb un grau lleugerament superior a la mitjana de la Denominació d’Origen Ribera del Duero. L’enòleg recorda les pluges que van interrompre la verema, un esdeveniment que no va impedir obtenir resultats excel·lents, tal com mostra aquest Costalara 2020 que acaba de sortir al mercat.

PVP: 23 €

 

Sobre Pagos de Anguix

 

Pagos de Anguix neix del desig de Joan Juvé i la seva filla, Meritxell, per començar un projecte de grans vins a Ribera del Duero. Es va iniciar A l’any 2018 amb la compra de la propietat, situada en la localitat burgalesa que li dona nom i en una zona septentrional de Castella i Lleó, límit de cultiu degut també a la seva altitud, que ronda els 800 metres sobre el nivell de la mar. Un dels grans actius del celler és la seva àmplia extensió de vinya ecològica des de la seva plantació, fa més de 20 anys, i que supera les 30 hectàrees. A més, la resta de les finques propietat de Pagos de Anguix s’han certificat ja en ecològic i només resta l’1% està en procés de conversió.

Pagos de Anguix treballa la vinya en finques situades a Anguix, al costat del celler, i a la localitat d’Olmedillo de Roa, i la seva matèria primera és, principalment, un clon de tinto fino tradicional de la zona. El celler recorre a viticultors locals per a proveir-se d’albillo mayor, una varietat blanca que forma part del cupatge del Rosado de Pagos de Anguix.

L’objectiu és elaborar vins afinats i elegants en clau de frescor, aprofitant la localització de les seves vinyes, i mostrar el caràcter del tinto fino riberenc de la zona.

Por revistacatalunyagastronomica@gmail.com

Catalunya Gastronómica es una revista centrada en el mundo de la restauración y de la gastronomía en general. Nos enfocamos también en las bebidas y en los viajes.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.