Familia Torres Clos Ancestral

És l’únic vi elaborat amb la varietat ancestral recuperada moneu com a part del cupatge

Clos Ancestral 2020 de Família Torres ha obtingut medalla d’or i una puntuació de 95 punts sobre 100 en el prestigiós certamen de vins britànic International Wine Challenge, que ha donat a conèixer els resultats recentment. La segona anyada d’aquest vi ecològic del Penedès, l’únic elaborat amb la varietat ancestral moneu, ha captivat al jurat per la seva potència aromàtica, tanins suaus i acidesa brillant, que l’ha definit com a “vibrant i juvenil” i “molt encantador” en la seva nota de tast.

Familia Torres Clos Ancestra

A Clos Ancestral 2020, la moneu ha guanyat pes en el cupatge format també per les varietats autòctones ull de llebre i garnatxa. Moneu és una de les varietats pre-fil·loxèriques recuperades per Família Torres en el marc del projecte iniciat a mitjans dels anys vuitanta i que la cinquena generació està impulsant amb força per identificar varietats amb un gran potencial enològic i adaptades al canvi climàtic. Aquest és un raïm que madura lentament, resisteix bé les altes temperatures i la sequera i manté nivells moderats d’alcohol i una marcada acidesa tot i ser de les últimes varietats que es veremen al Penedès.

El vi prové majoritàriament de la històrica finca del Castell de la Bleda, al Penedès, molt a prop de Mas La Plana. 2020 va ser un any de precipitacions abundants durant el cicle vegetatiu, però amb un estiu sec amb temperatures elevades. Cada varietat es vinifica i es cria per separat. Només la meitat del vi envelleix en bota de roure de segon ús durant 10 mesos, la resta es manté en dipòsits d’acer inoxidable per potenciar les aromes. En el cas de la moneu, una part del vi fa la criança en tenalles de fang i àmfores com es feia antigament.

En la 38 edició de l’International Wine Challenge competien milers de vins procedents de més de 50 països, que han estat tastats i avaluats per un jurat professional aquest mes d’abril a Londres. El certamen està considerat un dels concursos anuals de vins més rigorosos i influent del món.

Etiqueta

 

Sobre Família Torres

Arrelada en la tradició vitícola del Penedès des del segle XVI, la Família Torres va fundar el seu celler a Vilafranca del Penedès en 1870, fa més de 150 anys. Cada generació ha transmès de pares a fills la passió per la cultura del vi des del respecte per la terra i la tradició i l’aposta per la innovació. Avui, la cinquena generació es focalitza en l’elaboració de vins de vinyes singulars i finques històriques, la recuperació de varietats ancestrals i la viticultura regenerativa per a adaptar-se al canvi climàtic. La lluita contra l’emergència climàtica és, des de 2008, un dels seus eixos d’actuació, mitjançant accions d’adaptació i mitigació per a reduir les emissions de CO₂. Present històricament al Penedès, Conca de Barberà, Priorat i Costers del Segre, Família Torres compta també amb vinyes i cellers en les principals zones vinícoles espanyoles –Rioja, Ribera del Duero, Rueda i Rías Baixas–, així com a Xile i Califòrnia. És membre de les Primum Familiae Vini, associació que integra dotze de les famílies centenàries elaboradores de vi més prestigioses d’Europa, i cofundadora de International Wineries for Climate Action, que impulsa la descarbonització del sector, i de l’Associació de Viticultura Regenerativa, que promou un canvi de paradigma en les vinyes per a convertir-los en grans embornals de carboni.

Por revistacatalunyagastronomica@gmail.com

Catalunya Gastronómica es una revista centrada en el mundo de la restauración y de la gastronomía en general. Nos enfocamos también en las bebidas y en los viajes.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.