La firma de safrà, que va ser la primera a recuperar el conreu de safrà a Catalunya, ha presentat en el Fòrum Gastronòmic Barcelona, una nova gamma de snacks elaborats amb safrà ecològic de la Conca, xips vegetals deshidratats per a restaurants

“El safrà és com la vida, intens i apassionat”. Sota aquest lema els impulsorsd’Aromisvan recuperar la producció d’aquest preuat ingredient, que durant dècades va desaparèixer dels camps de Catalunya.  I sota aquest lema presenten els seus primers snacks de safrà ECO, per a restaurants.

Aromis de la Conca estrena la seva nova gamma de snacks amb uns xips vegetals deshidratats, per a aperitius, elaborats amb un ingredient de luxe: el safrà de la Conca de Barberà, el safrà d’Aromis. 

Els snacks de safrà, presentats en el marc del Fòrum Gastronòmic Barcelona 2019, han estat desenvolupats conjuntament amb la Fundació Alícia, fruit d’una col·laboració iniciada fa mesos, amb l’objectiu de recuperar i enaltir l’ús del safrà a la cuina. El principal objectiu era «desenvolupar nous productes formulats amb safrà, que siguin bons i fàcils d’introduir en el dia a dia», segons recorda Joan Cartanyà, fundador d’Aromis. La idea, en un futur pròxim -començaments del 2020-, és que la gamma de snacks vagi creixent amb més referències dolces i salades, totes elles amb els mateixos components: ingredients naturals i de qualitat, amb el safrà ECO d’Aromis com a protagonista. La finalitat: oferir al cuiner professional snacks dolços i salats que siguin innovadors, polivalents i que agradin a tothom. 

 

Treballant per a impulsar el safrà català
 
Des d’Aromis. es vol impulsar i reforçar la producció de safrà de la conca, de cultiu ecològic i de qualitat excepcional, però massa desconegut per part del consumidor i del cuiner professional. De fet, ha estat la seva tasca des de la seva fundació, al 2008: portar el safrà de la Conca de Barberà com ho havia sigut des de l’època medieval -durant l’Edat Mitjana era el més preuat i valorat pel seu sabor i aroma-, un gran protagonista de la cuina catalana. 

Aromis ofereix el que és considerat com un dels millors safrans del món, per la seva qualitat. Un safrà de producció ecològica que és “mimat” des del seu conreu fins a l’envasament i distribució. Actualment, són aproximadament 25 pagesos de la Conca del Barberà, la Segarra Baixa i comarques veïnes, que planten i recullen per Aromis, seguint uns procediments estàndars per tal de mantenir la mateixa qualitat.

                                     

És una producció extremadament fràgil, ja que la flor del safrà és flor d’un dia. Es planta entre juliol i setembre, i la floració comença a finals d’octubre o principis de novembre -aquest any ha estat una floració tardana-. Cap a mitjans o finals de novembre, tot el safrà ja s’ha collit i envasat. Les flors es recullen tancades, de matinada, i a la tarda del mateix dia, quan ja són eixutes, a mà es treuen els brins de la flor (desbrinar), una a una, en un procediment manual. Cal destacar que per obtenir 1 Kg de safrà s’han de recollir aproximadament unes 200.000 flors. Tal com explica Cartanyà, “ho fem tot amb molta cura, des del primer dia, amb la il·lusió que farem del nostre, el millor safrà en cultiu ecològic certificat CCPAE i UE”.

El sabor i l’aroma del safrà d’Aromis són tan únics, que grans xefs del país cuinen només amb ell, com ara Nandu Jubany, Joel Castanyé, Vicenç Guimerà, Xavier Pellicer, Francesc Rovira o Oriol Rovira (estrelles Michelin).

 

El safrà, condiment únic

El safrà combina els sabors i aromes de la brisa marina, l’herba dolça i seca i un toc de metall rovellat. Té tres components principals que li donen el sabor amargant (picocrocina), el color ataronjat (crocina), i l’aroma (safranal). És una espècie que no només potencia el sabor i aroma dels plats de cuina, sinó que a més estimula la gana, afavoreix la digestió, ajuda a les dones durant la menstruació, afavoreix la circulació, i ajuda a combatre trastorns nerviosos. Però sempre a petites dosis, molt menys del gram diari. A la cuina se sol combinar amb ingredients dolços com l’arròs, el pa, el peix, les patates, la coliflor o les mongetes, però també conjuga de forma excepcional amb carns; també amb altres sabors amargants, com les ametlles o l’escorça de llimona i especialment harmoniós amb altres ingredients florals dolços o amargs, com la rosa.

Dosificació recomanada a la cuina (0.5 g de safrà Aromis són uns 250 brins):

  • Plats salats en general (4/5 brins/plat)
  • Plats de pasta o arròs (15 brins/250 g)
  • Salses (3/6 brins/plat)
  • Plats dolços o té (3 brins/plat)
  • Postres (15/20 brins/litre de llet)
  • Pans i pastissos (3 brins/pers.)
  • Confitures, melmelades… (45 brins/kg fruita). 

Més informació i entrevistes:
Isabel Acevedo    |     649 491 989    |   comunicacion@isacevedo.com

Por revistacatalunyagastronomica@gmail.com

Catalunya Gastronómica es una revista centrada en el mundo de la restauración y de la gastronomía en general. Nos enfocamos también en las bebidas y en los viajes.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.