Alta Alella Mirgin Opus
  • Juntament amb l’Alta Alella Mirgin Exeo · Paratge Qualificat Vallcirera, lidera la màxima categoria de la DO Cava
  • Cava representatiu del Territori Serra de Mar, amb una personalitat marcada per la frescor i la capacitat de guarda
  • Alta Alella és el primer i únic celler que ostenta el segell de garantia i traçabilitat Elaborador Integral a la Serra de Mar

La Família Pujol-Busquets presenta l’Alta Alella Mirgin Opus Paratge Qualificat Vallcirera 2018, cava que destaca per la seva sofisticació, exclusivitat i traçabilitat, sent el primer i únic cava de Paratge Qualificat del territori Serra de Mar amb el segell de garantia Elaborador Integral.

Els caves de la Família Pujol-Busquets són el resultat d’un treball de molts anys per aconseguir vins d’alta qualitat, amb personalitat pròpia i lligats al territori, i l’Alta Alella Mirgin Opus n’és un exemple. Està elaborat amb una selecció dels millors raïms del Paratge Vallcirera, ecològic des del seu origen, situat al cor del Parc Natural de la Serralada de Marina i a menys de 2 quilòmetres del mar Mediterrani. Disposar de la categoria prèmium del Consell Regulador, Cava de Paratge Qualificat, significa complir amb uns estàndards molt exigents de qualitat, tant en la producció com en l’elaboració, als quals pocs caves poden aspirar. Per això, són considerats caves d’excel·lència reconeguda en el mercat, de molt prestigi, i amb unes característiques singulars.

Un cava que neix al Mediterrani

La distinció del territori Serra de Mar per part de la DO Cava ajuda al celler a poder defensar «una identitat molt més específica que descriu a la perfecció el perfil dels nostres caves», apunta la Mireia Pujol-Busquets. En aquesta regió, a 15 quilòmetres al nord del centre de la ciutat de Barcelona, trobem uns caves amb una personalitat marcada per la frescor i la capacitat d’envelliment, gràcies al sauló (un sòl àcid, amb nivells molt baixos de calç activa, poca matèria orgànica i amb bon drenatge), el clima i la proximitat al mar. Unes condicions singulars que aporten una acidesa natural absolutament excepcional als raïms i vins definits per l’anyada sense necessitat de cap maquillatge (sense licor d’expedició). A més, la diferenciació de les regions elaboradores permet al públic tenir més informació, entendre d’on ve el producte i tastar en cada cava les característiques intrínseques del terroir que el fa únic.

El cava

Opulent, gustós i amb una bombolla fina i persistent, aquest escumós és per a la família «l’evolució del concepte tradicional de gran cava». Alta Alella Mirgin Opus presenta aromes de fruita blanca madura i flors, marcats per la mineralitat i la salinitat tan pròpies de la zona. En boca és equilibrat i estructurat i seguint el perfil de caves elaborats a Alta Alella, es tracta d’un vi molt gastronòmic per gaudir des de l’aperitiu fins a les postres, sent l’aliat perfecte per als menús nadalencs que s’acosten i deixant a un costat la idea que les bombolles són només per al brindis, elevant el prestigi del cava a gran vi.

Elaborat amb raïms ecològics Pansa Blanca i Chardonnay provinents del Paratge Qualificat, s’extreu el most flor mitjançant un premsat molt lleuger i les varietats fermenten per separat. Les condicions climatològiques durant la verema del 2018 (una primavera molt plujosa, una vinya sana i lliure de míldiu, i un mes de juliol sec i calorós) van provocar un avançament de la collita «amb un raïm de sanitat excepcional per a base cava», apunta en Josep Maria Pujol-Busquets.

Alta Alella Mirgin Opus

PVP Alta Alella Mirgin Opus Paratge Qualificat Vallcirera: 32 € 750ml, 73,50€ magnum

Alta Alella, caves i vins ecològics i naturals

Al bell mig del Parc Natural de la Serralada de Marina, a tocar del Mediterrani i a comptats quilòmetres de Barcelona, hi trobem Alta Alella, el projecte familiar d’en Josep Maria Pujol-Busquets Camps, la seva dona, la Cristina Guillén Soldevila i les seves dues filles, la Mireia i la Georgina. Des de l’inici l’any 1991, la família ha treballat sempre l’agricultura ecològica i s’han recuperat vinyes de més de 60 anys i varietats tradicionals com la Pansa Blanca (Xarel·lo) i la Mataró (Monastrell). Les vinyes de la família, plantades en costers i terrasses, estan situades a les localitats d’Alella, Teià i Tiana, bressol del cava de qualitat des de principis del segle XX.

L’any 2017, Vallcirera és reconegut com a Paratge Qualificat pel CR Cava, distinció i recompensa a una feina de molts anys elaborant caves d’alta qualitat, amb personalitat pròpia i lligats al territori. Es tracta, a més, de l’únic Paratge Qualificat ecològic des dels seus orígens, i situat en un parc natural. Aquest 2022 també és clau per Alta Alella, ja que la DO Cava atorga al celler el segell d’Elaborador Integral –garantia de traçabilitat i origen– i certifica el caràcter diferencial del territori Serra de Mar. Un reconeixement a la zona vinícola d’Alella per les seves excepcionals i singulars característiques edàfiques, climàtiques, orogràfiques i històriques. Amb aquesta nova zonificació, es reivindica la proximitat al mar, la suavitat del clima, la protecció dels vents per part de la Serralada de Marina i el cultiu de la vinya sobre sòl de sauló propi d’Alella.

Paral·lelament, com a primer elaborador de cava sense sulfits del Consell Regulador (des de la verema del 2006), la família Pujol-Busquets Guillén continua ferma amb el seu objectiu d’oferir els millors vins i caves naturals elaborats amb la mínima intervenció amb la seva línia del Celler de les Aus. Impulsada per Mireia Pujol-Busquets, es tracta de l’aposta més visible d’Alta Alella amb la
sostenibilitat. Un celler dinàmic, carregat d’experiència, amb ànsia de millora i entusiasme pel bon fer.

 

Por revistacatalunyagastronomica@gmail.com

Catalunya Gastronómica es una revista centrada en el mundo de la restauración y de la gastronomía en general. Nos enfocamos también en las bebidas y en los viajes.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.