L’Antiga Fàbrica Damm ha acollit la presentació de la Ruta del Bacallà
EL PERIODISTA I CONDUCTOR DEL PROGRAMA ISLÀNDIA DE RAC1 PREN EL RELLEU DE L’ACTOR BRUNO ORO, ‘BACALLANER NOVELL’ AL 2016

Del 9 al 26 de març, una trentena de restaurants i vuit bacallaneries de la ciutat oferiran menús gastronòmics, platets i tastets, tots ells maridats amb Inedit. L’Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona ha acollit aquest migdia la presentació de la cinquena edició de la Ruta del Bacallà, un recorregut per alguns dels millors restaurants barcelonins on es cuina l’autèntic bacallà Gadus 

Morhua, així com les bacallaneries agremiades on el tallen i el curen de forma artesanal. Enguany, el periodista Albert Om ha estat nomenat “bacallaner novell”, el qual pren el relleu a l’actor Bruno Oro, “bacallaner novell” en l’edició de l’any passat.

Del 9 al 26 de març, el Gremi de Bacallaners de Catalunya amb la col·laboració d’Inedit, proposen visitar 30 establiments culinaris que oferiran menús gastronòmics –entre 22 i 32 euros– i platets –a 6 euros–, així com 10 bacallaneries que, cada dissabte mentre duri la ruta, oferiran tastets a preus al voltant d’un euro. Menús gastronòmics, platets i tastets se serviran acompanyats sempre de la cervesa Inedit de Damm que, per les seves qualitats, marida a la perfecció amb el bacallà.

La Ruta proposa un mapa gastronòmic en què conviuen elaboracions per a tots els gustos, des de les més tradicionals fins a les més trendy, per demostrar que el bacallà és tan versàtil que agrada a tothom. A més, la Ruta vol servir també per donar a conèixer totes les possibilitats de l’autèntic bacallà d’Islàndia, un clàssic de les gastronomies catalana i nòrdica que destaca per les seves propietats nutricionals, les seves característiques organolèptiques i la seva versatilitat a la cuina.

ALBERT OM, ISLÀNDIA I EL BACALLÀ

Albert Om és el nou bacallaner novell
En l’acte de presentació, moderat per la periodista especialitzada en salut i alimentació Núria Coll, Albert Om ha estat nomenat “bacallaner novell”, un títol que l’any passat va rebre l’actor Bruno Oro. La distinció, creada pel Gremi de Bacallaners de Catalunya amb el suport de Bacalao de Islandia, vol premiar un personatge públic enamorat del bacallà però principiant a la cuina, i convertir-lo en un expert en l’art i l’ofici de bacallaner.

En aquest cas s’ha volgut premiar al periodista que aquest any ha estrenat el programa de ràdio Islàndia a RAC1. Recentment, Om ha visitat l’illa atlàntica i ha pogut degustar el bacallà tallat i curat de forma artesanal.

Durant l’acte, Om ha explicat la seva experiència al país i altres curiositats de la pesca i elaboració del bacallà que va observar durant la seva estada. En el transcurs del mateix, també ha participat en un showcooking amb el bacallà i la Inedit com a ingredients principals.

RELACIÓ D’ESTABLIMENTS PARTICIPANTS
Restaurants participants a la Ruta amb menú: Bilbao, Bitxarraco, Ca l’Isidre, Chicoa, Cuina de Mercat, Dop, Fulano Mengano, Matalaranya, Norai, Quillo, Semproniana i Terra Ca la Nuri.

Restaurants participants a la Ruta amb platet: Antúnez, Bar Local, Bravo 24, Casa Nova, Catacroquet Bistrot, El Chigre 1769, El Sortidor de la Filomena Pagès, La Ramona, Le Bouchon, Olé Mallorca, Pepa Tomate Mandri, Perelló 1898, Petit Firo, Samsara, Suquet de l’Almirall, Tapas&Cia, Tast Gastro Bar i Totora.
Bacallaneries participants a la Ruta amb tastet: Bacalalo, Bacallà i requisits Fradera, Bacallà Tarrés, Bacallaneria Loli i Andrés, Perelló 1898, Pesca Salada Crusellas i Saladito.

SOBRE EL GREMI DE BACALLANERS DE CATALUNYA
El Gremi de Bacallaners, un ofici que només existeix a casa nostra, va néixer al segle XIII i és un dels més antics de Catalunya, juntament amb els gremis de l’oli, de la cera o de la mel.

Des de l’època medieval i fins avui, aquesta agrupació d’artesans que tallen el bacallà i n’escullen les parts més nobles s’ha creat i s’ha tancat en diverses ocasions, per motius polítics o bèl·lics, però sempre ha tingut un pes important als mercats municipals del país. De fet, el bacallà ha estat molt present a la cuina catalana des de fa segles, sobretot durant la Quaresma, època en què, segons la tradició catòlica, no es podia menjar carn.

Avui dia, el Gremi de Bacallaners de Catalunya agrupa gairebé 40 artesans del bacallà que reivindiquen aquest peix d’aigua freda com una opció nutritiva, saborosa i versàtil, adequada per a qualsevol moment de l’any.

PER MÉS INFORMACIÓ:
Dossier de premsa, fotografies i altres materials fent clic aquí.
Marta Costa I 617 194 877 I premsa@bacallaners.cat
Jordi Laball I 679 833 375 I jlaballv@damm.es
www.rutadelbacalla.cat
#RutadelBacallà

Por revistacatalunyagastronomica@gmail.com

Catalunya Gastronómica es una revista centrada en el mundo de la restauración y de la gastronomía en general. Nos enfocamos también en las bebidas y en los viajes.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.