A Albert Mendiola, xef del restaurant Marimorena (Sant Boi de Llobregat), li queden per davant una setmanes d’emoció, no en va, és un dels cinc finalistes del concurs Cuiner de l’Any 2017, que organitza el Forum de Girona en col·laboració amb La Vanguardia, i el resultat del qual es donarà a conèixer en el transcurs del proper Fòrum Gastronòmic (del 19 al 21 de novembre, Girona). Fins llavors, serà el públic el que decideixi a través de les seves votacions, que poden realitzar a la web de La Vanguardia. 

Deixeble de Berasategui, Albert Mendiola (1977) es postula com un dels cuiners de l’any gràcies a una cuina tècnica, depurada i elegant, a l’abast de totes les butxaques, que practica en el seu restaurant Marimorena. Fundat en 2012 amb la seva parella Patricia Torres, la carta del seu establiment aconsegueix un excepcional equilibri on els productes de proximitat, de temporada i de qualitat enlluernen en plats creatius, però sense filigranes, amb tocs d’autoria i personalitat, la del xef Albert Mendiola. “M’agrada dir que elaboro la cuina de l’àvia amb la mirada del nét”, confessa el xef, ja que no desestima la tradició, ni la cuina d’abans, com ell mateix assegura, sinó que li aporta tècnica i imaginació per millorar-la.  

CUINA DEL PARC AGRARI DE BAIX LLOBREGAT 
L’aposta del xef pels productes del seu entorn va més enllà d’una carta de presentació, és tota una filosofia. No concep la seva cuina sense matèries primeres escollides personalment entre la gran oferta que els productors del seu al voltant li posen sobre la taula. Estar ubicats en el cor del Parc Agrari del Baix Llobregat és per a ell tota una sort, ja que li permet tenir al seu abast productes de la terra senzills, però d’una qualitat extraordinària. La poma de Sant Boi, el cabrit de llet de Sant Ramon, la carxofa de Sant Boi, l’espàrrec de Gavà, les cireres de Torrelles, el pollastre Pota Blava, el peix de llotja de Vilanova… I sempre que és possible, els tria ecològics, aconseguint que en la seva cuina el 70% dels ingredients siguin bio. 

Entre els seus plats més populars, l’ou a la romana amb calamar, ceba i tinta; el carpaccio d’ous ferrats amb gamba i pinyons; el fricandó d’albergínies, la tonyina Balfegó fumada amb figues; o el milfulles de poma de Sant Boi amb Txangurro :

DEIXEBLE DE BERASATEGUI 
Albert Mendiola va començar en la cuina com molts uns altres joves, atrets per la necessitat de guanyar una mica de diners mentre estudiava. Tenia 16 anys quan va entrar en una cuina d’un restaurant de Salou amb capacitat per 250 comensals. Treballava de sol a sol, però va haver-hi alguna cosa en aquest ofici que “el va atrapar”. La seva vocació li va portar a l’Escola Joviat, però mentrestant no va deixar de realitzar pràctiques i més pràctiques, la qual cosa li va permetre formar-se més enllà de les aules. 

Va coincidir amb Xavi Franco (Les Magnòlies) en un restaurant de Passeig de Gràcia, va treballar en Tragaluz, i va recórrer diverses cuines d’establiments de la Catalunya rural. Però el seu afany de coneixement i les seves ganes d’aprendre li van impulsar a agafar la seva motxilla i a presentar-se en la porta del restaurant de Martín Berasategui en Lasarte. Qui li anava a dir que aquesta bogeria de joventut el portaria a convertir-se en Cap de Cuina del Kursaal amb només 22 anys! 

Després del seu pas per les cuines estrellades del xef basc, Mendiola va tornar a Barcelona i ja a casa seva, es va tornar a vincular al Grup Tragaluz, aquesta vegada en Negro, on va conèixer a Patricia, una companya que li va fer canviar de rumb. Tots dos es van embarcar en una altra aventura, la de perdre’s a L’Espunyola, prop de Berga, en un hotel de 8 habitacions i un restaurant on Albert Mendiola feia les delícies dels comensals. Aquella experiència va donar pas a altres en restaurants de Sitges, en el Bar Mut i en el Mutis de Barcelona… Però el somni d’aquest xef amb una incansable gana de coneixement culinari,  estava encara per realitzar. 

Així, en el 2012, i de la mà de Patricia, obren les portes de Marimorena, el seu projecte personal, situat a la seva ciutat natal, on torna amb plaer, i on descobreix que la cuina tècnica, evolutiva i de qualitat també pot realitzar-se fora de les grans ciutats. A poc a poc, el seu petit somni es va fent gran i en 2015 es muden de local per vestir a Marimorena més confortable, més elegant, i convertir-la en un establiment perfecte per seduir a través del paladar. 
Marimorena & Grup Diversus
Aquesta tardor també ha estat el del viatge amb nous companys, ja que Albert Mendiola s’acaba d’associar amb Grup Diversus per a la creació d’una nova marca que dotarà de major qualitat i del segell inconfusible de Mendiola als establiments del conegut grup santboià. La idea és sumar la força laboral i experiència en la gestió del Grup Diversus i el mestratge, creativitat i artesania d’Albert Mendiola. La nova marca aglutina diversos serveis de restauració, des de restaurants amb ofertes culinàries diferenciades, fins a un catering, un centre de R D i de formació, i molt més. 

 

 

Por revistacatalunyagastronomica@gmail.com

Catalunya Gastronómica es una revista centrada en el mundo de la restauración y de la gastronomía en general. Nos enfocamos también en las bebidas y en los viajes.

Un comentario en «Albert Mendiola candidat al Premi ‘Cuiner de l’Any 2017’»

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.